Küresel piyasalar
ABD piyasaları, TÜFE verisinin Eylül’de faiz indirim sürecinin başlayabileceği beklentilerini güçlendirmesine karşın teknoloji hisselerinde görülen realizasyonlarla satıcılı seyir izledi.
ABD piyasaları, TÜFE verisinin Eylül’de faiz indirim sürecinin başlayabileceği beklentilerini güçlendirmesine karşın teknoloji hisselerinde görülen realizasyonlarla satıcılı seyir izledi.
Dün piyasalarda neler oldu?
Halk Yatırım'dan yapılan açıklamaya göre, dün ABD piyasaları, TÜFE verisinin Eylül’de faiz indirim sürecinin başlayabileceği beklentilerini güçlendirmesine karşın teknoloji hisselerinde görülen realizasyonlarla satıcılı seyir izledi.
ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 gerileyerek, Mayıs 2020’den bu yana bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Yıllık bazda da Haziran ayında enflasyonun yüzde 3'e gerilediği görüldü (Mayıs ayında yıllık veri yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmişti). Piyasa beklentisi aylık verinin yüzde 0,1, yıllık verinin de yüzde 3,1 artış kaydetmesi yönündeydi. Çekirdek göstergeler de beklentilerin altında kaldı. Haziran ayında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 artış ile Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık veri de yüzde 3,3 artış ile Nisan 2021’den bu yana en düşük artışını kaydetti.
Verinin fiyat baskılarında düşüşe işaret etmesiyle yılın ilk faiz indiriminin Eylül’de devreye alınabileceği yönündeki beklentilerin güçlendiğini takip ediyoruz. Bu çerçevede, tahvil faizleri cephesinde para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,51, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,22 ile 27 Mart’tan bu yana görülen en düşük seviyelere geriledi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak, veri sonrası Fed’in Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 84,6 seviyesine yükseldi. Aralık ayında Fed’in 25 baz puanlık ikinci bir faiz indirimine gitme beklentisi piyasalarda yüzde 42, 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi ise yüzde 45,2 oranında fiyatlanıyor. VIX endeksi 0,24 puanlık ılımlı artışla 13,09 seviyesine yükseldi. Tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi ise 3,30 puan düşüşle 89,67 seviyesine geriledi.
Hisse senedi endeksleri cephesinde, teknoloji sektörü hisselerinden döngüsel sektör hisselerine yapılan geçişlerle S&P 500 endeksi yüzde 0,88 düşüşle 5.584,54 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi de yüzde 1,92 düşüşle 18.288,62 seviyesinden tamamladı. Her iki endeks de 7 günlük yükseliş döngülerini kırarak, 30 Nisan’dan bu yana en kötü performanslarını gösterdiler. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,08 artışla 39.753,75 seviyesinden günü tamamladı. Küçük şirketleri kapsayan yüzde 3,31 yükselen Russell endeksi 2.129,15 seviyesinden kapandı.
Bugün ne bekleniyor?
Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Özellikle, BoJ’un yene müdahale etmiş olabileceğeine yönelik öne çıkan soru işaretleri sonucunda Nikkei endeksinde yüzde 2’yi aşan düşüşlerin piyasaların seyrinde belirleyici olduğunu gözlemliyoruz. Geçtiğimiz günlerde 160’lı seviyelerde dalgalanarak yenin son 38 yılın en sert değer kaybını yaşadığına işaret eden USDJPY paritesi dünden beri 157 seviyesini test ediyor. Yende öne çıkan ani değer kazançları sonrası, BoJ üyesi Kanda yetkili otoritelerin döviz piyasasında gerekli aksiyonu alacağını belirtirken, para birimine müdahale edilip edilmediği konusunda yorum yapmayı reddetti. Çin cephesinde de dış ticaret dengesi verileri takip edildi. Haziran ayında ihracatlar yıllık bazda yüzde 8,6 yükselişle beklentiyi aşarken, ithalatlardaki artış yüzde 2,3 düşüşle beklentinin altında kaldı. İthalat ve ihracatların yıllık bazda sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 8 yükselmesi öngörülüyordu. Bu çerçevede ülkenin dış fazlası 99,05 mlr dolar seviyesinde gerçekleşerek artış eğilimini sürdürdü. Veri sonrasında Shangai endeksi yatay negatif seyir izlerken, Hang Seng endeksi yüzde 2 yükseliyor. Kospi endeksi de yüzde 1,45 düşüş kaydediyor.
ABD vadelilerinde ise bu sabah yatay negatif seyir izleniyor.
Bugün ABD’de ÜFE ve Michigan tüketici güveni verisi takip edilecek. Haziran ayı manşet ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 2,5 artışlar görüleceği yönünde. Michigan Tüketici Güveni Temmuz ayı öncü verisinin de aylık bazda 0,3 puan artışla 68,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Pazartesi günü ABD’de Empire Manufacturing verisi takip edilecek. Temmuz ayı verisi aylık bazda 1 puan düşüşle -7 seviyesinde gerçekleşecek. Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 3’lük düşüşler kaydetmişti. Asya cephesinde de Çin’de 1 yıllık orta vadeli kredi faiz oranı, konut fiyatları, büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri takip edilecek. 1 yıllık orta vadeli kredi faiz oranının yüzde 2,5 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Konut fiyatları ceğhesinde piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mayıs ayında yeni ve eski konut fiyatları aylık bazda sırasıyla sırasıyla yüzde 0,71 ve yüzde 1 düşüşler kaydetmişti. Büyüme cephesinde 2Ç24 döneminde Çin ekonomisinin çeyreksel bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 5 büyüdüğü tahmin ediliyor. Sanayi üretimi Haziran ayı verisinin yıllık bazda yüzde 4,8, perakende satışlar verisinin de yüzde 3,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Sabit sermaye yatırımlarının ise yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 3,8 artış kaydettiği öngörülüyor.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 sermayedunyasi.com Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.