A1 Capital'in manşet haberleri
İstanbul, 23 Ocak (Hibya) - A1 Capital'in manşet haberine göre, Türkiye Varlık Fonu, hakim hissedar olduğu Turkcell'de paylarını artırmayı planlıyor.
İstanbul, 23 Ocak (Hibya) - A1 Capital'in manşet haberine göre, Türkiye Varlık Fonu, hakim hissedar olduğu Turkcell'de paylarını artırmayı planlıyor.
A1 Capital'in manşet haberleri şu şekilde:
''Türkiye Varlık Fonu, hakim hissedar olduğu Turkcell'de paylarını artırmayı planlıyor. Fonun Rus milyarderlere ait LetterOne Holdings SA'nın Turkcell'deki hisselerini satın almayı değerlendirdiği bildirildi. Yaptırım uygulanan Rus milyarderler Mikhail Fridman ve Petr Aven'e ait LetterOne Holding'in Turkcell'deki hisseleri el değiştirebilir.
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya karşı yaklaşık üç yıldır sürdürdüğü savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varmaması halinde Rusya'yı "Yüksek düzeyde" yaptırımlar uygulamakla ve bu ülkeden yapılan ithalata gümrük vergisi koymakla tehdit etti. Trump sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de ismen seslendi. Trump, Truth Social'da yaptığı açıklamada, "Eğer yakın zamanda bir 'anlaşma' yapmazsak, Rusya tarafından ABD'ye ve diğer çeşitli katılımcı ülkelere satılan her şeye yüksek düzeyde Vergi, Gümrük Vergisi ve Yaptırım uygulamaktan başka seçeneğim yok. Ben Başkan olsaydım asla başlamayacak olan bu savaşı bitirelim! Bunu kolay yoldan ya da zor yoldan yapabiliriz- ve kolay yol her zaman daha iyidir. Şimdi anlaşma yapma zamanı. Daha fazla can kaybedilmemeli." dedi.
JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, Başkan Donald Trump'ın ABD'nin ticaret ortaklarına uygulayacağı gümrük vergilerinin olumlu karşılanabileceğini söyledi. Dimon, gümrük vergilerinin doğru kullanıldıkları takdirde Amerikan çıkarlarını koruyabileceklerini ve ticaret ortaklarını ülke için daha iyi anlaşmalar için masaya geri getirebileceklerini vurguladı. "Eğer biraz enflasyonistse, ama ulusal güvenlik için iyiyse, öyle olsun. Yani, aşın bunu" diye konuşan Dimon, "Gümrük vergilerine bakıyorum, bunlar ekonomik bir araç, hepsi bu. Nasıl kullandığınıza, neden kullandığınıza ve bunun gibi şeylere bağlı olarak ekonomik bir silahtır. Gümrük tarifeleri enflasyonisttir ve enflasyonist değildir." dedi.
JPMorgan CEO'su Jamie Dimon hisse senetlerinin aşırı değerli olduğu konusunda uyardı. Dimon enflasyon, hükümet açığı harcamaları ve jeopolitik gerginlikler gibi devam eden riskler görüyor. Dimon'ın yorumları Goldman Sachs'ın benzer yöndeki uyarısı ile aynı yönde oldu. Dimon, İsviçre'nin hisse senetleri piyasasının aşırı değerli göründüğünü söyledi.
Elon Musk, teknoloji devleri OpenAI, Oracle ve Softbank'ın ABD'nin yapay zeka altyapısına 500 milyar dolar yatırım yapma sözünü yerine getirmek için yeterli paraları olmadığını iddia etti. Musk, sosyal platformu X'te Stargate projesi olarak adlandırılan yeni girişimle ilgili bir OpenAI gönderisine yanıt olarak "Aslında paraları yok" diye yazdı. Musk sonraki bir paylaşımında, "SoftBank'ın güvence altına alınmış 10 milyar doların çok altında parası var. Bu konuda iyi bir otoriteye sahibim" diye ekledi.
Tesla, Kanada’daki tüm araç modellerinde kapsamlı fiyat artışlarına gideceğini duyurdu. Şirket, yeni fiyatların 1 Şubat 2025 itibarıyla geçerli olacağını açıkladı. Tüm modelleri kapsayan bu zamlar, bazı donanımlarda 9 bin Kanada dolarına kadar yükseliyor. Tesla’nın çevrimiçi yapılandırıcısında artık fiyat değişikliklerini duyuran bir banner bulunuyor. Banner’da yalnızca fiyatların “9 bin Kanada dolarına kadar artacağı” belirtilirken, tüm modeller ve donanımlara ait kesin zam oranları da ortaya çıktı.
Perşembe günü yayınlanan bir anket, Çin'deki Amerikan şirketlerinin yarısından fazlasının, son beş yılın en yüksek seviyesi olan, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ikili ilişkilerin daha da kötüleşmesinden endişe duyduğunu ortaya koydu. Amerikan Ticaret Odası'nın (AmCham) Çin'deki yıllık anketine göre, katılımcıların yüzde 51'i ABD-Çin ilişkilerinin gelecekte kötüleşmesinden endişe duyuyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı hala Çin'i küresel yatırım öncelikleri arasında ilk üç sırada görüyor, bu da geçen yılla hemen hemen aynı seviyede. Ancak Çin'i artık tercih edilen yatırım destinasyonu olarak göstermeyen şirketlerin oranı, pandemi öncesi seviyelere kıyasla iki katından fazla artarak yüzde 21'e çıktı ve geçen yılki ankete göre üç yüzde puanı yükseldi.
Çin, hisse senedi piyasalarını desteklemeye yönelik bir adım olarak, devlete ait sigorta şirketlerinin yıllık yüz milyarlarca yuan'ı hisse senetlerine kanalize etme planlarını açıkladı. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu Başkanı Wu Qing, yetkililerin bu yılın ilk yarısında sigortacılara en az 100 milyar yuan (107 milyar HK $) uzun vadeli fonlarını hisse senetlerine yatırmaları çağrısında bulunacağını söyledi. Wu, düzenleyici kurumun hem devlete ait hem de ticari sigortacıları yeni yıllık primlerinin yüzde 30'unu A-hisselerine yatırmaya teşvik edeceğini ve yatırım fonlarını önümüzdeki üç yıl içinde A-hissesi varlıklarının alınıp satılabilir piyasa değerini yıllık en az yüzde 10 artırmaya teşvik edeceğini söyledi.
Çin'in Avrupa Birliği (AB) ülkelerine elektrikli araç ihracatı, birliğin gümrük tarifelerini yükseltmesine rağmen yıl sonunda artış kaydetti. Çin Gümrükler Genel İdaresinin verilerine göre, Aralık 2024 döneminde Çin'den AB ülkelerine 32 bin 849 araç ihraç edildi. İhracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarken gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin etkisiyle önceki iki ayda kaydedilen düşüş eğilimi tersine döndü.
Japonya'da ihracat, yenin değer kaybından aldığı destekle, önceki iki ayda olduğu gibi Aralık ayında da artış kaydetti. Japonya’da işletmelerin Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde olası ABD ticaret politikası hakkında daha fazla netlik beklemesi, yenin zayıflamasına ve Japonya'nın ihracatının yükselişini sürdürmesine neden oluyor. Maliye Bakanlığı Perşembe günü, ihracatın parasal büyüklük olarak, çip üretim makineleri ve yarı iletken parçalarının öncülüğünde bir yıl öncesine göre yüzde 2,8 arttığını bildirdi. Bu, hacim açısından sevkiyatlar düşmesine rağmen, yüzde 2,4'lük bir artış yönünde olan beklentileri aştı. İthalat, hesaplama makineleri ve ilgili malların öncülüğünde yüzde 1,8 arttı, ancak bu artış yüzde 3,2'lik beklentilerin gerisinde kaldı. Raporda, yen'in Aralık ayında dolar başına ortalama 152,48 ile bir yıl öncesine göre yüzde 3,8 daha zayıf olduğu belirtildi. Zayıflayan yen, ihracatçıların karlarına yardımcı olma eğilimindeyken, enerji ve gıda ithalatını daha pahalı hale getiriyor.
Güney Kore'nin dördüncü çeyrek GSYH'sı tüketim ve inşaat sektöründeki zayıflığın büyümeyi yıllık bazda yüzde 1,2 ile altı çeyreğin en düşük seviyesine çekmesiyle tahminleri ıskaladı. Ekonomistler Güney Kore ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğünü tahmin ediyorlardı. Üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 1,5 olmuştu. Bununla birlikte, 2024 yılının tamamında Güney Kore'de GSYH büyümesi yüzde 2 olarak gerçekleşti. 2023 yılında GSYH yüzde 1,4 artmıştı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında "sermaye piyasaları birliği" konusunda geniş bir uzlaşı olduğunu belirtti. Lagarde, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 55 Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) "Krizin Ötesinde: Avrupa'nın Potansiyelini Açığa Çıkarmak" başlıklı panelde konuştu. Siyasi partiler arasında, Avrupa'da bir sermaye piyasası birliğine ihtiyaç olduğu konusunda düşünceler bulunduğunu ifade eden Lagarde, "27 ülke arasında 2 ya da 3 ülke haricinde böyle bir fikir birliği var." dedi. Lagarde, Avrupa'nın birçok ülkesinde paraya erişemediklerinden işlerini genişletemeyen pek çok girişimin büyümesini kolaylaştırmak için sermaye birliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda 2025 sonuna kadar bazı sonuçların alınması gerektiğini vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisinin 2024'ü başarılı şekilde kapattığını belirterek, "Geçen yıl bütçenin ilave petrol ve gaz gelirleri 1,3 trilyon ruble (yaklaşık 13,1 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti." dedi. Putin, Rus yetkililerle ekonomideki gelişmelere yönelik düzenlenen toplantıda konuştu. Bütçenin geçen yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 1,7 açıkla tamamlandığını kaydeden Putin, "Bu, özellikle gelişmiş ekonomilerdeki kamu maliyesi durumuna bakıldığında kabul edilebilir bir düzeydir." ifadesini kullandı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zeka konusunda gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında önemli farklar bulunduğunu belirterek, "İyi haber ise yapay zeka küresel büyümeyi önemli oranda artırabilir." dedi. Yapay zekaya erişimin küresel çapta önemli farklılıklar gösterdiğini anlatan Georgieva, "Araştırmalarımız, gelişen ekonomiler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın çok genişlediğini gösteriyor. Gelişmiş ekonomilerde yapay zeka kullanımı yüzde 60 oranına kadar çıkıyor." diye konuştu. Georgieva, yapay zekanın tüm dünyada evrensel ortak bir konu olduğunu kaydederek, "Küresel büyüme yüzde 3,8'di ve şu anda yüzde 3 civarında. Yapay zeka bu büyümeyi yüzde 0,8 oranında artırabilir." şeklinde konuştu.''
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 sermayedunyasi.com Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.